duminică, 18 martie 2012

Comunicat de presă


COMUNICAT DE PRESĂ

18 FEBRUARIE 2012


ASOCIAŢIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ŞI BUCOVINA – FILIALA BACĂU, ASOCIAŢIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ŞI BUCOVINA – FILIALA “PANTELIMON HALIPPA” ONEŞTI şi LIGA STUDENŢILOR BASARABENI DIN GALAŢI au organizat sâmbătă, 17 martie 2012, ora 10:00, la Centrul Internaţional pentru Afaceri şi Expoziţii „Mircea Cancicov” din Bacău, în Sala de Consiliu:

PRIMA CONFERINŢĂ NAŢIONALĂ 
A ORGANIZAŢIILOR STUDENŢEŞTI BASARABENE DIN ROMÂNIA cu tema “INTEGRAREA REPUBLICII MOLDOVA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ şi ROLUL STUDENŢILOR BASARABENI ÎN SUSŢINEREA VECTORULUI EUROPEAN”
Au fost prezenti reprezentanţi ai organizaţiilor studenţeşti basarabene din Alba Iulia, Bacău, Brașov, București, Cluj, Craiova, Iași, Galați, Suceava, Oradea, Ploiești, Târgoviște și au transmis susținerea lor și alte organizații similare din Constanța, Sibiu și Timișoara.
La deschiderea lucrărilor conferinţei, au luat cuvântul Corneliu Pricope, directorul Centrului de Afaceri şi Expoziţii "Mircea Cancicov" din Bacău, Ionuț Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Bacău, Prof.univ.dr. Vasile Puiu, președintele Asociaţiei Culturale Pro Basarabia și Bucovina – Filiala Bacău și Dl. Ing. Constantin Rusanovschi, președintele Asociaţiei Culturale Pro Basarabia și Bucovina – Filiala “Pantelimon Halippa” Oneşti.

În cadrul conferinței, au fost organizate patru ateliere tematice de lucru în scopul evaluării obiectivelor, metodelor şi mijloacelor de dezvoltare a ONG-urilor studenţilor basarabeni din România. Au urmat dezbateri în plen pentru a analiza rolul organizaţiilor studenţeşti basarabene şi a modalităţilor de implicare a acestora în susţinerea eforturilor statului moldovean în procesul de integrare europeană.

Concluziile conferinței naţionale de la Bacău reflectă importanța și necesitatea unei voci unitare puternice, care să se facă auzită la nivelul autorităților publice și decidenților politici de pe cele două maluri ale Prutului, prin constituirea unei federații naționale a organizaţiilor studenţeşti basarabene din România, la baza căreia să stea principiile și valorile fundamentale ale Uniunii Europene: demnitatea umană, libertatea, democraţia, solidaritatea, egalitatea de şanse și statul de drept.

Toți studenţii basarabeni prezenți la Conferinţa Naţionala de la Bacău au apreciat ca fiind imperios necesară organizarea la nivel federativ, cu accent pe elaborarea și depunerea unor proiecte comune în vederea obținerii de finanțări nerambursabile, identificarea de noi linii de finanțare pentru a putea duce la bun sfârșit proiectele desfășurate pe cuprinsul întregii țări şi care vizează în principal: parteneriate sustenabile cu diferiţi actori sociali, donații de carte românească, organizarea de campanii informative și festivaluri tematice, training, tutoriat şi o mai bună comunicare cu MECTS pentru integrarea elevilor şi studenţilor basarabeni în sistemul de învăţământ din România în principal şi societatea românească în general.



Detalii suplimentare despre Conferinţa Națională puteți solicita la:

Virginia – Smărăndiţa Brăescu: tel: 0740367379 sau 0742754259;

Mihai Crețu (Liga Studenţilor Basarabeni din Galaţi): tel. 0757373706 sau 0728582808

Materialele Conferinței vor putea fi accesate în curând, în principal pe site-urile: http://comunitateadeadvocacy.wordpress.comhttp://asociatiapanhalippa.blogspot.com; http://www.lsbg.ro/http://www.probasarabiabacau.ro; http://www.basarabia-bucovina.ro/



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu